MONROE AMORTIZERI

Firma Monroe je jedna od najpoznatijih proizvodjaca amortizera i delova trapa na svetu. Zastupljena je u 55% proizvodjaca automobila u prvoj ugradnji a za after market proizvodi amortizere za 99% automobila svih proizvodjaca. 

U asortimanu se nalaze amortizeri, odbojne gume, opruge i delovi trapa firme Monroe, za 99% automobila koji ordiniraju kod nas. Amortizeri imaju dvogodisnju garanciju bez obzira na predjenu kilometrazu. Postoje uljni, gasni i kombinacija uljno-gasnih amortizera (Reflex) koja se i najbolje pokazala na nasim putevima i koje imaju 3 godisnju garanciju. Potvrda kvaliteta Monroe amortizera je svakako i garancija kao i brojna priznanja proizvodjaca automobila. 

Monroe amortizere za vas auto mozete pronaci i na ovoj adresi firme Vento d.o.o. koja je specijalizovana za VW, Audi, Seat i Skoda grupaciju. Pored Monroe amortizera mozete pronaci i ostale delove  za vas auto.

Novi zakon je stupio na snagu

Od danas 01 Novembra novi zakon o bezbednosti u saobracaju je stupio na snagu.

Bodovani ce biti svi prekrsaji. A novcane kazne su poostrene. Nove apoteke i trokuti, prsluci i sajle za vucu su obavezni deo bezbedonosne opreme svakog automobila. A za laka dostavna i teretna vozila ce biti u obavezi da imaju i Protiv Pozarni aparat. Garnitute sijalica ce biti obavezne po specifikaciji vozila a za ona vozila gde nije moguce da vlasnik sam zameni sijalice mora da se obrati ovlascenom servisu. Lanci za sneg ce morati da se koriste na putu van grada. 

Kako da znate koje je ulje dobro za vas auto!

Vecina vozaca ima vecitu nedoumicu koje ulje treba da se koristi u svom vozilu. Noseni mislju da je skuplje ulje bolje cesto dodju u situaciju da moraju da dosipaju ulje i da misle da njihov motor nije u dobrom stanju jer je poceo da trosi ulje. Ali nije uvek tako.

Svi proizvodjaci ulja imaju siroki asortimat razlicitih gradacija ulja (0w-30 pa do 20w60) i razlicite karakteristike ulja (sinteticka, polusinteticka,mineralna). Sve je to sa razlogom. Sad da bi znali koje je ulje dobro za vas motor morate da znate neka  osnovna pravila.

Prvo sta treba da znate kilometrazu vaseg vozila, potom da li vas motor trosi motorno ulje.

Nepisano je pravilo da svi proizvodjaci motornih ulja za nova vozila preporucuju full sinteticka ulja koja su u gradacijama od 0w-30 pa do 15w-40, koja imaju najbolje performanse. Njihova gustina je najmanja i imaju najbolje aditive koji stvaraju najmanje trenje izmedju klipova i bloka motora. Takva ulja su i najbolja do nekih 100.000 km. Ali vec posle te kilometraze nije preporucljivo da se tako retka ulja koriste jer auto ce poceti da ga trosi. Interval zamene full sintetickih ulja je izmedju 10 000-15 000km

 

Full Sintetika 0W-40
 

 

Posle toga bi bilo dobro da se predje na polusinteticka ulja koja imaju gradacije od 10w-40 pa do 20w-50. Njihove performanse nisu losije ali su bolje za vozila koja su presla preko 100.000 km, ona se preporucuju do 150 000 km. Podmazivanje i trenje koje ona stvaraju su i dalje dobra ali zbog gustine u kojoj se proizvode ce smanjiti potrosnju vaseg motora. Polusinteticka ulja imaju manji interval zamene ulja ona se menjaju u intervalu od 8 000-12 000 km.

 

 

I na kraju dolaze mineralna ulja koja se preporucuju za motore koji su presli vise od 150 000 km i koja trose ulje u vecem obimu. Ako potrosnja ulja je veca mozda bi  i trebali da sipate mineralno ulje u gradaciji od 20w-50 koje se preporucuje za motore koji su dosta ishabani. Mineralna ulja su i najzastupljnenija kod svih proizvodjaca jer je njihova upotrba najveca. Oni se proizvode u gradacijama od 15w-40 pa do 20w60. Nivo podmazivanja je manji ali manja je i potrosnja kod vozila koja trose ulje u velikoj meri. Mineralna ulja se manjaju na svakih 3 000-7 000 km. Posle toga pocinju da gube svoje performanse.

 

 

 

Tako da ako imate neke nedoumice ili pitanja slobodno ostavite komentar i ja cu sa zadovoljstvom da vam odgovorim.