REPARACIJA STARIH DELOVA

Kada čujem da neko preporučuje reparaciju vitalnih delova automobila naježim se! Ja ne mogu da verujem da u današnjem svetu i ovolikom izboru delova bilo to jeftinih, manje kvalitetnih i skupljih, kvalitetnih delova, čujem da neki "majstor" preporuči klijentu da "obradi" diskove, ili možda "nituje paknove", lepi pločice, remontuje set kvačila i tome slično.

Prvo što je bitno znati da postoji veliki izbor delova za svačiji džep. Možete pronaći svaki deo koji vam je potreban za auto u više različitih varijanti. Pločice se npr prave u minimum 3 klase svakog proizvođača, postoji klasa za prvu ugradnju, postoji komercijalna klasa tj za široke narodne mase, i 3 klasa za one sa plitkim džepom ali opet boljeg kvaliteta nego lepljena pločica kod "komše".

Isto to važi i za diskove, kao što sam već pisao u jednom od prethodnih postova, diskovi i pločice su potrošna roba, oni se troše, pa uzmite u obzir da diskove odnesete na obradu tako stanjene, gde se prilikom mašinske obrade i dodatno još i stanje kakvi su ti diskovi i kako oni mogu da koče?

Stare i Nove pločice

 Ono što možda nisam rekao za diskove oni imaju svoju minimalnu debljinu do koje smeju da se voze, posle toga se menjaju. To je otprilike na svaku 2 zamenu pločica menjaju se diskovi.

To se isto može reći i za kvačilo. Korpa i lamela se menjaju u paru, i preporučljivo je da se stavi novi deo, jer kvačilo je deo koji na kolima se ne menja svake godine i predviđena su da prelaze i po više desetina hiljada kilometara. Nije preporučljivo da se remontuju korpa i lamela jer uglavnom kvalitet obloga koji se  koristi kod naših majstora nije dobar. Tako remontovane korpa lamela nisu u stanju da pređu više od par hiljada kilometara.

Nažalost dosta ljudi ima toliko poverenja u svoje "majstore" ili nema dovoljno sredstava da uvek kupi novi deo za kola pa dolaze u situaciju da remontuju stare delove ali na kraju plate duplo jer plate i remont i nove delove u veoma kratkom vremenskom periodu.

SET KVAČILA

Dobro je znati da kad auto neće u prvu brzinu, kad je ručica menjača tvrđa nego inače odnosno kada pruža otpor i neće da uđe u brzinu koju smo mi hteli, ili kada pedala kvačila ne reaguje, kada je tvrda, ili kada pedala "prodane", sve su to simptomi lošeg kvačila.

Set kvačila se sastoji od korpe menjača, lamele, druk lagera i kod nekih modela "plivajućeg" zamajca. Svaki od ovih delova ima bitnu funkciju za normalan rad menjača. Dovoljno je da jedan od njih zakaže da dođe do defekta menjača.

Set kvačila 

 

Lamela je deo koji najčešće strada jer je ona upravo i ta koja i najviše i radi. Na lameli se nalaze oprugice i obloge lamele koje su i potrošni deo, troše se jer stvaraju trenje između korpe i lamele i čini da se snaga koju one stvaraju prenosi preko poluosovina na točkove.

Lično preporučujem dva proizvođača setova kvačila SACHS ili LUK koji se nalaze u 99% proizvođača vozila u prvoj ugradnji. Najbolji proizvođači automobila ih ugrađuju i usvoje sportske modele automobila.

Sachs Set Kvačila                          Luk Set Kvačila