REPARACIJA STARIH DELOVA

Kada čujem da neko preporučuje reparaciju vitalnih delova automobila naježim se! Ja ne mogu da verujem da u današnjem svetu i ovolikom izboru delova bilo to jeftinih, manje kvalitetnih i skupljih, kvalitetnih delova, čujem da neki "majstor" preporuči klijentu da "obradi" diskove, ili možda "nituje paknove", lepi pločice, remontuje set kvačila i tome slično.

Prvo što je bitno znati da postoji veliki izbor delova za svačiji džep. Možete pronaći svaki deo koji vam je potreban za auto u više različitih varijanti. Pločice se npr prave u minimum 3 klase svakog proizvođača, postoji klasa za prvu ugradnju, postoji komercijalna klasa tj za široke narodne mase, i 3 klasa za one sa plitkim džepom ali opet boljeg kvaliteta nego lepljena pločica kod "komše".

Isto to važi i za diskove, kao što sam već pisao u jednom od prethodnih postova, diskovi i pločice su potrošna roba, oni se troše, pa uzmite u obzir da diskove odnesete na obradu tako stanjene, gde se prilikom mašinske obrade i dodatno još i stanje kakvi su ti diskovi i kako oni mogu da koče?

Stare i Nove pločice

 Ono što možda nisam rekao za diskove oni imaju svoju minimalnu debljinu do koje smeju da se voze, posle toga se menjaju. To je otprilike na svaku 2 zamenu pločica menjaju se diskovi.

To se isto može reći i za kvačilo. Korpa i lamela se menjaju u paru, i preporučljivo je da se stavi novi deo, jer kvačilo je deo koji na kolima se ne menja svake godine i predviđena su da prelaze i po više desetina hiljada kilometara. Nije preporučljivo da se remontuju korpa i lamela jer uglavnom kvalitet obloga koji se  koristi kod naših majstora nije dobar. Tako remontovane korpa lamela nisu u stanju da pređu više od par hiljada kilometara.

Nažalost dosta ljudi ima toliko poverenja u svoje "majstore" ili nema dovoljno sredstava da uvek kupi novi deo za kola pa dolaze u situaciju da remontuju stare delove ali na kraju plate duplo jer plate i remont i nove delove u veoma kratkom vremenskom periodu.