N G K- SVEĆICE

Svećice Japanskog proizvođača NGK su u 99% proizvođača automobila u prvoj ugradnji. 

 

NGK

 

 

Počela je kao mala Japanska firma da bi za vrlo kratko vreme  prerasla u svetski prepoznatljiv brend i preselila svoju proizvodnju u Sjedinjene Američke Države a kasnije i u Evropu sa centrom u Velikoj Britaniji.

NGK proizvodi svećice za sve tipove motora. Počevši od standardnih svećica sa bakarnom diodom, svećice sa iridijumskom diodom, svećice sa iridijumskom diodom specijalno napravljene za motore sa plinskim uređajem i seriju Racing svećica sa platinijumskom diodom specijalno napravljene za trkače automobile.

Šta je dobro znati?

Ono što bi prosečan vozač automobila trebao da zna to je da svećice imaju svoj rok trajanja.  Vek trajanja zavisi od nivoa eksploatacije motora i potreba vozača koji ta kola vozi. To se kreće između 10.000-30.000 km. Što znači da prosečan vozač svećice bi trebao da menja jednom u dve godine.Oni koji voze na plin jednom godišnje, jer vožnja auta na plin skraćuje vek trajanja svećice.

Kako da znate koje su svećice za vaš auto?

Svećice se kupuju po tipu vozila, godini proizvodnje i po broju motora. Kada se sve to ustanovi zatim treba znati da li se auto vozi na plin ili benzin. Kada imate sve podatke onda ste sigurni da ste izabrali prave svećice. 

NGK Standard                        NGK Platinium     NGK Iridium

         

      

Ono što svima savetujem je da svećice se menjaju redovno, jer kada su svećice loše potrošnja goriva se povećava, rad motora je neravnomeran, paljenje je otežano i uopšte struja na kolima je neravnomerna. Sa lošim svećicama se oštećuju i drugi elktrični uređaji nakolima, kablovi, bobina, starter, alternator, razvodna kapa, razvodna ruka itd.