FILTER KABINE-POLEN FILTER

Ono što je dobro znati za sve vozače da kada se radi mali servis, odnosno zamena filtera i ulja trabalo bi da se promene sva četiri filtera na kolima. Vrlo često naiđem na iznenađenje!

Da, tako je, četiri. Postoje filter ulja, filter vazduha, filter goriva i filter kabine ili još poznatiji polen filter. Najveća greška koju ljudi čine je ta jer misle da polen filter imaju samo vozila sa klima uređajem, ali nije tako. SVA  vozila imaju filter za prečišćavanje vazduha koji ulazi u kabinu.

 

Nov filter-svež vazduh
 
 

  Zašto je dobro menjati filter kabine često?

Kroz filter kabine prolazi sav vazduh koji kroz ventilacioni sistem na kolima dolazi do kabine. Treba ga menjati jer se u njemu zadržavaju sve nečistoće i baktreije koje posle mi udišemo.  

                           

 

 

Postoje dve vrste polen filtera, prvi je jeftinija varijanta koja se pravi od papira a druga je papirna ali sa dodatkom aktivnog uglja koji pruža viši nivo prečišćavanja vazduha koji kroz njega prolazi. Lično više preporučujem polen filtere sa dodatkom aktivnog uglja jer on čsiti vazduh i od neprijatnih mirisa a ne samo od prljavština.

 

Sa aktivnim ugljem Bez aktivnog uglja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gde se on nalazi na kolima?

Kod većine vozila njegovo mesto je odmah ispod šoferšajbne, ispod plastike koja je u njenom dnu.A kod nekih modela se nalazi u putničkoj kabini ispod kasete za odlaganje sitnica. 

 

Ispod šoferke Ispod kasete

 

 

 

 

 

 

 

Kako da znam da treba da se menja polen filter?

Siptomi koji možete da primetite su neprijatni mirisi u kolima, slab protok vazduha kroz ventilacione otvore kao i maglenje stakala u kolima pri hladnom i kišovitom vremenu. Kao i nemogućnost ventilacije da odmagli stakla.

 

U svakom slučaju savetujem vam da sve filtere na kolima menjate istovremeno, tj da kad radite mali servis na kolma zamenite sva četirti filtera da ne biste došli u situaciju da zaboravite da zamenite neki od filtera, jer kao što vidite oni ne štite samo vaš auto već i vozača!