Utorak, Decembar 07, 2010

SET KVAČILA

Dobro je znati da kad auto neće u prvu brzinu, kad je ručica menjača tvrđa nego inače odnosno kada pruža otpor i neće da uđe u brzinu koju smo mi hteli, ili kada pedala kvačila ne reaguje, kada je tvrda, ili kada pedala "prodane", sve su to simptomi lošeg kvačila.

Set kvačila se sastoji od korpe menjača, lamele, druk lagera i kod nekih modela "plivajućeg" zamajca. Svaki od ovih delova ima bitnu funkciju za normalan rad menjača. Dovoljno je da jedan od njih zakaže da dođe do defekta menjača.

Set kvačila 

 

Lamela je deo koji najčešće strada jer je ona upravo i ta koja i najviše i radi. Na lameli se nalaze oprugice i obloge lamele koje su i potrošni deo, troše se jer stvaraju trenje između korpe i lamele i čini da se snaga koju one stvaraju prenosi preko poluosovina na točkove.

Lično preporučujem dva proizvođača setova kvačila SACHS ili LUK koji se nalaze u 99% proizvođača vozila u prvoj ugradnji. Najbolji proizvođači automobila ih ugrađuju i usvoje sportske modele automobila.

Sachs Set Kvačila                          Luk Set Kvačila

[Odgovori]

Takođe kad auto neće da vuče značid a je lamela gotova... A valeo set kvačila?

Comment by nebojsaepo1309 (12/08/2010 01:02)

[Odgovori]

Ne zaboravite i exedy kvacila :) Japanski sportski automobili ih često koriste.

Comment by nikolapopa (12/08/2010 01:37)

[Odgovori]

Valeo je takodje dobar proiyvodjac setova kvacila ali ne kao sachs i luk, a i valeo se specijaliyovao ya francuska vozila.

Comment by milanche (12/08/2010 08:56)

[Odgovori]

Exedy je vise orjentisan americkim i sportskim "drag race" automobilima. Retko moze da se nađe u evropskim vozilima.

Comment by milanche (12/08/2010 08:58)

Problem sa novim setom kvačila VW Polo benz. [Odgovori]

Nakon ugradnje potpuno novog seta kvačila (mislim da je Sachs) doživljavam poteškoće sa šaltovanjem. Čak samni sajlu kvačila zamenio novom samošelujućom, pa i tu novu zamenio novom (klasična) kod Žike sajle. Naravno, ugradnju je izvršio iskusni mehaničar. Užas!

Comment by Bojan (02/01/2015 17:37)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me