AKUMULATORI

Za ovaj današnji post sam se odlučio jer me je danas izneverio moj akumulator.

Ovo je klasičan primer o čemu sam pisao u jednom od prethodnih postova. Kupio sam jeftiniji akumulator domaćeg proizvođača Black Horse sa dvogodišnjom garancijom. Toliko je  prošlo i crko je!

Bio je malo jeftiniji ali izgleda da je bio dosta lošiji. Nove generacije akumulatora svetskih proizvođača proizvedeni su novim tehnologijama. Tako zvani "suvo punjeni" akumulatori, punjeni želatinskim punjenjem umesto kiselinskim punjenjem , bez održavanja tj nema dolivanja destilovane vode, nema isparenja, nema ostavljanja na cedilu, jer vek ovako proizvedenih akumulatora je znatno duži od običnih akumlatora punjenih kiselinom. Još jedna prednost akumulatora nove generacije je izlazna snaga koju emituje pri prvom paljenju. Jači su i do 50% od običnih kiselinskih.

Bosch akumulatori

N G K- SVEĆICE

Svećice Japanskog proizvođača NGK su u 99% proizvođača automobila u prvoj ugradnji. 

 

NGK

 

 

Počela je kao mala Japanska firma da bi za vrlo kratko vreme  prerasla u svetski prepoznatljiv brend i preselila svoju proizvodnju u Sjedinjene Američke Države a kasnije i u Evropu sa centrom u Velikoj Britaniji.

NGK proizvodi svećice za sve tipove motora. Počevši od standardnih svećica sa bakarnom diodom, svećice sa iridijumskom diodom, svećice sa iridijumskom diodom specijalno napravljene za motore sa plinskim uređajem i seriju Racing svećica sa platinijumskom diodom specijalno napravljene za trkače automobile.

Šta je dobro znati?

Ono što bi prosečan vozač automobila trebao da zna to je da svećice imaju svoj rok trajanja.  Vek trajanja zavisi od nivoa eksploatacije motora i potreba vozača koji ta kola vozi. To se kreće između 10.000-30.000 km. Što znači da prosečan vozač svećice bi trebao da menja jednom u dve godine.Oni koji voze na plin jednom godišnje, jer vožnja auta na plin skraćuje vek trajanja svećice.

Kako da znate koje su svećice za vaš auto?

Svećice se kupuju po tipu vozila, godini proizvodnje i po broju motora. Kada se sve to ustanovi zatim treba znati da li se auto vozi na plin ili benzin. Kada imate sve podatke onda ste sigurni da ste izabrali prave svećice. 

NGK Standard                        NGK Platinium     NGK Iridium

         

      

Ono što svima savetujem je da svećice se menjaju redovno, jer kada su svećice loše potrošnja goriva se povećava, rad motora je neravnomeran, paljenje je otežano i uopšte struja na kolima je neravnomerna. Sa lošim svećicama se oštećuju i drugi elktrični uređaji nakolima, kablovi, bobina, starter, alternator, razvodna kapa, razvodna ruka itd.

 

 

FILTER KABINE-POLEN FILTER

Ono što je dobro znati za sve vozače da kada se radi mali servis, odnosno zamena filtera i ulja trabalo bi da se promene sva četiri filtera na kolima. Vrlo često naiđem na iznenađenje!

Da, tako je, četiri. Postoje filter ulja, filter vazduha, filter goriva i filter kabine ili još poznatiji polen filter. Najveća greška koju ljudi čine je ta jer misle da polen filter imaju samo vozila sa klima uređajem, ali nije tako. SVA  vozila imaju filter za prečišćavanje vazduha koji ulazi u kabinu.

 

Nov filter-svež vazduh
 
 

  Zašto je dobro menjati filter kabine često?

Kroz filter kabine prolazi sav vazduh koji kroz ventilacioni sistem na kolima dolazi do kabine. Treba ga menjati jer se u njemu zadržavaju sve nečistoće i baktreije koje posle mi udišemo.  

                           

 

 

Postoje dve vrste polen filtera, prvi je jeftinija varijanta koja se pravi od papira a druga je papirna ali sa dodatkom aktivnog uglja koji pruža viši nivo prečišćavanja vazduha koji kroz njega prolazi. Lično više preporučujem polen filtere sa dodatkom aktivnog uglja jer on čsiti vazduh i od neprijatnih mirisa a ne samo od prljavština.

 

Sa aktivnim ugljem Bez aktivnog uglja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gde se on nalazi na kolima?

Kod većine vozila njegovo mesto je odmah ispod šoferšajbne, ispod plastike koja je u njenom dnu.A kod nekih modela se nalazi u putničkoj kabini ispod kasete za odlaganje sitnica. 

 

Ispod šoferke Ispod kasete

 

 

 

 

 

 

 

Kako da znam da treba da se menja polen filter?

Siptomi koji možete da primetite su neprijatni mirisi u kolima, slab protok vazduha kroz ventilacione otvore kao i maglenje stakala u kolima pri hladnom i kišovitom vremenu. Kao i nemogućnost ventilacije da odmagli stakla.

 

U svakom slučaju savetujem vam da sve filtere na kolima menjate istovremeno, tj da kad radite mali servis na kolma zamenite sva četirti filtera da ne biste došli u situaciju da zaboravite da zamenite neki od filtera, jer kao što vidite oni ne štite samo vaš auto već i vozača!