Auto Dijagnostika

Novim generacijam automobila su više potrebni programeri nego mehaničari!

Sve više opreme na novim vozilima je elektronski povezano sa centralnim računarom na vozilu, koji po svakom pojavljenom defektu blinka i obaveštava vozača o novonastalom kvaru. To je do te mere rasprostranjeno da nema dela na vozilu koji nije povezan sa centralnim računarom i da ne prijavljuje kvar, počev od svetlosne grupe (sijalica), preko nivoa pritiska vazduha u gumama, pritiska ulja u motoru, nedostatka tečnosti u boci za antifriz, tečnosti u boci za pranje stakala, i tako bilo kog kvara koji može da nastane.

Postoje različiti aparati koji se koriste u auto dijagnostici. Svaki od njih u zavisnosti šta želite da radite ima i različite funkcije. Oni najjednostavnijji obavljaju i najjednostavnije poslove, resetovanje kilometrže posle urađenog malog servisa, poništavanje grešaka koje su ostale u memoriji auto centrale kao i detektovanje blažih kvarova.

 

 

Ozbiljna autodijagnostika može da detektuje sve električne uređaje i kvarove na njima. Sa takvim uređajima je moguće ažurirati softer na kolima, uraditi kompletnu analizu vozila, stanje motora, da li je vozilo pretrpelo havariju, da li su airbeg-ovi otvarani, izmeriti sve potrebne parametre rada motora.

Za one koji nisu sigurni u podatke koji su prikazani na satu na kolima, dijagnostikom se može utvrditi prava kilometraža vozila kao i svi drugi podaci, kao što je broj šasije i broj motora kao i tačan podatak o poslednjem evidentiramon servisu.

 

Ova grana auto industije se najbrže razvija, ranijih godina su mehaničari popravljali vozila (od oka-tivnom metodom)  a danas za nas to rade programeri i ljudi koji se makar jednom godišnje pojavljuju na seminarima i obukama za rad na novim dijagnostičkim aparatima.

Tako da ako ste srećni vlasnik nekog od novijh vozila nemojte bilo kome da dozvolite da vam popravlja vozilo. Idite u servis koji je ovlašćen za dijagnostičke provere i koji ima aparate potrebne za proveru stanja vašeg vozila.

 

 

 

MONROE AMORTIZERI

Firma Monroe je jedna od najpoznatijih proizvodjaca amortizera i delova trapa na svetu. Zastupljena je u 55% proizvodjaca automobila u prvoj ugradnji a za after market proizvodi amortizere za 99% automobila svih proizvodjaca. 

U asortimanu se nalaze amortizeri, odbojne gume, opruge i delovi trapa firme Monroe, za 99% automobila koji ordiniraju kod nas. Amortizeri imaju dvogodisnju garanciju bez obzira na predjenu kilometrazu. Postoje uljni, gasni i kombinacija uljno-gasnih amortizera (Reflex) koja se i najbolje pokazala na nasim putevima i koje imaju 3 godisnju garanciju. Potvrda kvaliteta Monroe amortizera je svakako i garancija kao i brojna priznanja proizvodjaca automobila. 

Monroe amortizere za vas auto mozete pronaci i na ovoj adresi firme Vento d.o.o. koja je specijalizovana za VW, Audi, Seat i Skoda grupaciju. Pored Monroe amortizera mozete pronaci i ostale delove  za vas auto.

Novi zakon je stupio na snagu

Od danas 01 Novembra novi zakon o bezbednosti u saobracaju je stupio na snagu.

Bodovani ce biti svi prekrsaji. A novcane kazne su poostrene. Nove apoteke i trokuti, prsluci i sajle za vucu su obavezni deo bezbedonosne opreme svakog automobila. A za laka dostavna i teretna vozila ce biti u obavezi da imaju i Protiv Pozarni aparat. Garnitute sijalica ce biti obavezne po specifikaciji vozila a za ona vozila gde nije moguce da vlasnik sam zameni sijalice mora da se obrati ovlascenom servisu. Lanci za sneg ce morati da se koriste na putu van grada.