Nedelja, Novembar 07, 2010

Auto Dijagnostika

Novim generacijam automobila su više potrebni programeri nego mehaničari!

Sve više opreme na novim vozilima je elektronski povezano sa centralnim računarom na vozilu, koji po svakom pojavljenom defektu blinka i obaveštava vozača o novonastalom kvaru. To je do te mere rasprostranjeno da nema dela na vozilu koji nije povezan sa centralnim računarom i da ne prijavljuje kvar, počev od svetlosne grupe (sijalica), preko nivoa pritiska vazduha u gumama, pritiska ulja u motoru, nedostatka tečnosti u boci za antifriz, tečnosti u boci za pranje stakala, i tako bilo kog kvara koji može da nastane.

Postoje različiti aparati koji se koriste u auto dijagnostici. Svaki od njih u zavisnosti šta želite da radite ima i različite funkcije. Oni najjednostavnijji obavljaju i najjednostavnije poslove, resetovanje kilometrže posle urađenog malog servisa, poništavanje grešaka koje su ostale u memoriji auto centrale kao i detektovanje blažih kvarova.

 

 

Ozbiljna autodijagnostika može da detektuje sve električne uređaje i kvarove na njima. Sa takvim uređajima je moguće ažurirati softer na kolima, uraditi kompletnu analizu vozila, stanje motora, da li je vozilo pretrpelo havariju, da li su airbeg-ovi otvarani, izmeriti sve potrebne parametre rada motora.

Za one koji nisu sigurni u podatke koji su prikazani na satu na kolima, dijagnostikom se može utvrditi prava kilometraža vozila kao i svi drugi podaci, kao što je broj šasije i broj motora kao i tačan podatak o poslednjem evidentiramon servisu.

 

Ova grana auto industije se najbrže razvija, ranijih godina su mehaničari popravljali vozila (od oka-tivnom metodom)  a danas za nas to rade programeri i ljudi koji se makar jednom godišnje pojavljuju na seminarima i obukama za rad na novim dijagnostičkim aparatima.

Tako da ako ste srećni vlasnik nekog od novijh vozila nemojte bilo kome da dozvolite da vam popravlja vozilo. Idite u servis koji je ovlašćen za dijagnostičke provere i koji ima aparate potrebne za proveru stanja vašeg vozila.

 

 

 

[Odgovori]

Kad ti crkne elektronika u kolima moyes odma da se ubijes!

Comment by metric (11/08/2010 13:52)

[Odgovori]

Lepo napisano....Dijagnostika u sustini nije teska,ali danas skoro svaki auto ima u sebi makar jedan kompjuter...Zato mehanicari moraju da znaju i dijagnostiku...

Comment by hadji90 (11/08/2010 15:57)

[Odgovori]

lepo napisano vidi se da se pomalo razumes u auto-delove itd...

Comment by kojot (11/08/2010 16:22)

[Odgovori]

xtra

Comment by tomic555 (11/10/2010 13:26)

[Odgovori]

Odes u servis oderu te kao coveka i to je to:)

Comment by budimir (11/11/2010 15:19)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me