Petak, Decembar 17, 2010

AKVAPLANING

Ako imate duži vozački staž, sigurno ste bili u situaciji da naletite na neku količinu vode na putu ili baru posle koje ste izgubili kontrolu nad vozilom. Jednostavno je auto počeo da "pleše po putu".Ta pojava koja se događa mnogima zove se akvaplaninig. I jako je opasna pojava koja vrlo lako može da izazove saobraćajnu nesreću.

 Akvaplaning je pojava koja nastaje prilikom ulaska auta velikom brzinom u vodu. Tada se stvara tanak sloj vode ispod guma koja nema gde da izađe već auto počinje da "pleše" jer ta voda ostaje između podloge i gume. To se događa kada su gume izlizane i kada se ne koriste odgovarujuće gume za te vremenske uslove.

Šare koje gume imaju na svojim gaznim površinama sprečavaju da dođe do akvaplaninga jer kanali koji su na tim šarama upravo služe da se veća količina vode izbaci sa putanje kretanja i spreči akvaplaning. Zato sve šare su u smeru koje odvode vodu i sneg sa puta kretanja. Nekad nije potrebna ni veća brzina kretanja od 50 km na sat da bi došlo do akvaplaninga, kao ni posebno velika količina vode kao i dubina vode.

Zato savetujem sve vozače ako primete da nailaze na veću količinu vode da uspore kretanje jer postoji velika mogućnost da izgube kontrolu nad vozilom.

 

 

[Odgovori]

Nista strasnije u voznji nema od leda i vode mada po meni led je opasniji

Comment by bmwsrbija (12/17/2010 23:55)

[Odgovori]

Čuo sam da su se neki isprevrtali zbog akvaplaninga!
Bukvalno.

Comment by milanche (12/18/2010 00:00)

[Odgovori]

Samo polako na nepoznatom putu.
To je resenje. Znam iz iskustva.

Comment by Talas (12/18/2010 03:13)

[Odgovori]

...i da isprskaju pešake pored....

Comment by sanjarenja56 (12/23/2010 07:28)

[Odgovori]

Opasna pojava, prevrneš se sa kolima samo tako. Eto zašto treba voditi računa o gumama, nije ovaj novi zakon džabe uveden, sve ima svoje...

Comment by zloca88 (12/25/2010 22:12)

[Odgovori]

Imaš osećaj da ti kola lete, ja sam se jedva izvukla jednom, skliznula sam sa puta na zemlju... i tu sam mogla da osetim volan pod rukama...

Comment by anam (12/25/2010 22:17)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me